LADIES logo WINE

Rozhovor s Andreasem Groszem

Ladies&Wine > Rozhovory > Rozhovor s Andreasem Groszem

S víny z vinařství Grosz jsem se setkala na své poslední cestě do Rakouska, v hotelu Falkensteiner Stegersbach mají totiž takový pěkný zvyk, že každý večer před restaurací svá vína prezentují různí vinaři z okolí. Je to skvělá příležitost, jak ochutnat dosud neznámá vína a popovídat si s novými vinaři. Andreas Grosz pochází z vinařské rodiny, obhospodařuje vinice v okolí Eberau na hranicích s Maďarskem a věnuje se díky příhodným podmínkám rozmanitým odrůdám od klasického Welschriesling přes raritní Furmint, typický Uhudler až po tradiční Blaufränkisch. Na místě jsem ochutnala voňavé Frizzante z Uhudleru, kdo znáte tohle víno, tak víte, že nejvíc připomíná lesní jahody, dále skvělý a lehký Welschriesling 2020 a vyváženou Frankovku DAC Eisenberg 2018. Kromě těchto vín mají v sortimentu červených samozřejmě i kategorii Reserve, pro milovníky těžších, zralejších vín.

Andrease jsem poprosila o zodpovězení mých tradičních otázek, zde jsou jeho odpovědi:

1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?

Moje rodina se vinařství věnuje víc jak po čtyři generace, dříve jsme si víno vyráběli jen pro vlastní potřebu a až moji rodiče ho začali plnit do klasických lahví a prodávat. Vystudoval jsme na univerzitě obor enologie a od roku 2019 jsem spolu s mou ženou Denise převzal vinařství.

2. Co Vás na vinařství baví?

Je to velmi rozmanité povolání, během roku vystřídáte množství různorodých činností. Nejraději mám práci venku v přírodě, kde mohu navíc pozorovat rostliny a zvířata.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Mým oblíbencem je na prvním místě Blaufränkisch, další zajímavé odrůdy jsou Furmint, Welschriesling a Merlot.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Obecně mám rád párování vína a jídla, u každého nového pokrmu přemýšlím, jaké víno se k němu bude hodit, někdy vyzkoušíme neobvyklé kombinace a někdy úplnou klasiku, třeba Gewürztraminer s vysokým zbytkovým cukrem k husím játrům nebo Blaufränkisch k pečené huse. Mám také moc rád sladká vína k dezertům.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Ve vinařství toho ještě máme hodně před sebou, nejdůležitější cíl je pro mě neustále zlepšovat kvalitu našich vín. Chce dělat nejlepší červené víno, protože k tomu mám ideální podmínky, co se týká klimatu a půdy.

Plánujeme také pořádání různých akcí přímo ve vinařství, třeba husí hody, brunch s živou hudbou nebo grilování s najatým kuchařem. Dále bychom rádi pro návštěvníky nabízeli také pokoje k ubytování.

Děkuji Andreasovi za jeho odpovědi, přeji vinařství Grosz i vám všem parádní nový rok a doporučuji k návštěvě, můžete to spojit i s posezením v jejich Heurigen (termíny pro rok 2022 naleznete zde https://www.weingut-grosz.at/buschenschank/).