Ladies&Wine > Recepty > Jablečný koláč s ořechy ve slaném karamelu
Po dlouhé době je tu zase recept, skolila mě chřipka, tak jsem si říkala, že se v rekonvalescenci pustím do něčeho jednoduššího. Ale pořád jsem nevěděla, zda mám chuť na jablka nebo ořechy v karamelu, tak jsem je zkombinovala a výsledek si můžete upéct i vy doma.
Suroviny:
Na těsto:
300 g hladké špaldové mouky
200 ml olivového oleje
150 g třtinového cukru
5 středních jablek
100 g tmavé čokolády
3 vajíčka
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky soli
½ lžičky jedlé sody
½ vanilkového lusku
1 lžička mleté skořice
Na ořechy ve slaném karamelu:
50 g vlašských ořechů
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce třtinového cukru
trocha vločkové soli
Postup:
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na menší kostičky. Čokoládu nasekáme na menší kousky. V míse vyšleháme vejce s cukrem, přilijeme olej a přisypeme sypké suroviny. Důkladně promícháme a přidáme jablka i čokoládu, opět promícháme. Těsto vlijeme do kulaté dortové formy, kterou jsme si vespod vyložili pečícím papírem. Velmi se mi osvědčila tahle z Bonami (koupíte zde https://www.bonami.cz/p/pecici-forma-na-dorty-metaltex-springform-o-26-cm). Konečně forma, ze které vůbec nevytéká těsto, ani želatinové náplně.
Ořechy nasekáme nahrubo, v míse je promícháme s cukrem, olejem a solí. Směsí posypeme vrch koláče a dáme péci do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme zhruba 50 až 60 minut, testujeme špejlí, nesmí se na ní lepit těsto. Necháme vychládnout, poté vyklopíme z formy. Tak ať se Vám koláč povede a kdo si k němu nalije sklenku desertního Tramineru neudělá chybu :)