LADIES logo WINE

Wachauer Weinfrühling 2022

Ladies&Wine > Cestování > Wachauer Weinfrühling 2022

Po pár letech nesmyslného šílenství okolo covidu se zdá, že se svět vrací zase do normálu a konečně se pořádají i vinařské akce. My jsme nemohli chybět na otevřených sklepech ve Wachau neboli na Weinfrühling. Na tuhle akci jezdíme pravidelně, líbí se nám, že během víkendu lze ochutnat vína většiny vinařů v malebném údolí Dunaje a navíc ochutnávky spojit s gastronomickými zážitky.

Tentokrát jsme začali v oblíbené restauraci Nikolaihof v Mautern, která se pyšní překrásnou císařskou lípou v nádvoří. Posezení je zde zejména v létě přímo magické, naštěstí i tentokrát bylo příjemné počasí na sezení venku. Objednali jsme si výtečný Neuburger 2021 taktéž z vinařství Nikolaihof a různé druhy předkrmů, abychom ochutnali od všeho trochu. Restaurace i vinařství fungují na základě přísných pravidel Demeter, tudíž je vše z místních zdrojů a v bio kvalitě. Nezapomeňte si objednat sušené švestky v domácím špeku, šunku a ovčí sýr, vše je krásně dozdobeno různými jedlými květy a bylinkami. Dost mě překvapilo, jak výtečně chutnají okvětní plátky tulipánu.

Ve vinařství Nikolaihof jsme si zakoupili pásek na ruku, který vás po celý víkend opravňuje k ochutnávkám vína u účastnících se vinařů. A jaká vína jsem tady ochutnala? Skvělý lehký Federspiel Grüner Veltliner 2021 a kolekci Smaragdů Rieslingu rozličného stáří, u všech se projevil výborný potenciál k archivaci.

Po ubytování v Dürnsteinu v Hotelu Richard Löwenherz jsme se pěšky vydali do Unterloiben ke známým vinařům Emmerich Knoll, Leo Alzinger a Tegenseerhof, ochutnané Veltlíny i Riesling ročníku 2021 mají vysokou úroveň, jsou příjemně ovocité, minerální a šťavnaté. Příjemným překvapením po cestě zpět do Dürnsteinu byl lehký Veltliner Steinfeder 2021 z vinařství Schweigerhofer a vína mladého talentované Simona Gattingera. Kvalitní kolekci vín s vynikajícím Neuburgerem předvedli tradičně také v Domäne Wachau.

Večer jsme vyrazili na druhý břeh Dunaje do restaurace Essl, což je tradiční hostinec s moderní kuchyní a skvělou obsluhou. Dala jsem si výborného marinovaného pstruha a manžel telecí játra, velmi mi chutnal i desert, taková variace na Wachauer Torte s meruňkovou zmrzlinou.

Druhý den nás čekal náročný program v podobě degustací už od rána, odstartovali jsme ve Spitz u Johanna Donabauma, kde mě zaujal fantastický Riesling Spitzer Federspiel 2021. Naproti u jmenovce Donabauma, tentokrát u Christopha, měli skvělý Federspiel Grüner Veltliner Wachauer Terassen 2021, navíc s dobrým poměrem cena a výkon. Procházka po centru Spitze byla spojená s ochutnávkou u vyhlášeného vinaře Hirtzbergera, F.J. Gritsche s famózním Neuburgerem Smaragd 2020 a u Laglerů.

Stůl na oběd jsem zarezervovala u Holzapfelů, mám ráda jejich mix tradiční a inovativní kuchyně, nezklamali ani tentokrát, zkuste tu třeba skvělou chřestovou polévku s tatarákem z rebarbory a jahod. A hlavně jejich vína, mladé cuvée Puerilis nebo Riesling Zehenthof Federspiel 2021 byly super. Poté jsme to vzali přes vinařství Jamek do Weissenkirchen, kde jsme se zastavili u Jägrů a já u jejich Neuburgeru Federspiel 2021, mám pro tuhle odrůdu slabost a tady ji mají povedenou. Naše kroky dál vedly do vinařství Kartäuserhof, Stierschneiderovi jsou naši letití přátelé z Wachau a jejich růžový sekt nebo Grüner Veltliner Federspiel Achleiten 2021 stojí za to. Povedená vína za dobrou cenu předvedli i u Kropfů a Lehensteinerů. V Dürnsteinu jsme ještě zapadli do nového bistra na pěší zóně, patří stejné rodině, která vlastní Schloss Dürnstein a je to prima posezení s možností nakoupit si různé lahůdky z meruněk, vína, sýry, atd. Večer už nás čekalo posezení v Altes Klosterkeller, je to typické Heuriger, takže objednávka byla jasná, tradiční předkrmové plato plné sýrů, uzenin, pomazánek a k tomu Veltliner Federspiel z Tegernseerhof.

Po cestě zpět byl ještě čas na prohlídku zahrad v Tullnu, kam jsme se chtěli dlouho podívat. Je to vlastně naučná stezka různými typy zahrad pro inspiraci, skvělým fíglem je zakomponování různých prvků jako jsou zahradní nábytek, skleníky, ohniště a další, navíc se u každého dozvíte praktickou informaci, kde to zakoupit. Všechno je to decentně ozdobené štítkem firmy, takže žádné řvavé plakáty, ale jde to i jinak. Kousek od Tullnu je navíc vyhlášená restaurace Floh v Langenlebarn, určitě si naplánujte zastávku, geniální kuchyně s heslem „radius 66“, všechny suroviny jsou z okruhu 66 kilometrů. Menu je postavené na hravých kombinacích, které by mě doma jen tak nenapadly, třeba pečená mrkev s čočkou a přelité pálenkou z mrkve nebo mangold s kopřivami jako špenát k pstruhovi.

Na zpáteční cestě se vyplatí ještě jedna zastávka, a sice chřestová farma Malafa v Hausleiten, v sezóně je to ráj, chřest různých velikostí, bílý i zelený, k tomu šunky od farmářů, sýry, domácí vajíčka i mladé víno k chřestu.

Na závěr jeden postřeh, ve Wachau se dramaticky srovnává kvalita vín známých a drahých vinařů s těmi méně proslavenými, pokud do toho půjdete bez předsudků a odhodíte myšlenku, že dražší víno bude automaticky lepší, tak na tom můžete jen získat. Tak na viděnou v tomhle krásném údolí Dunaje!