Ladies&Wine > Cestování > Wachauer Weinfrühling 2019
Po čtyřech letech jsme se opět vypravili na festival otevřených sklepů „Wachauer Weinfrühling 2019“, koná se každý rok, vždy první květnový víkend a při zakoupení pásku za 25 EUR máte šanci ochutnat vína od více jak stovky vinařů z vinařské oblasti Wachau. Letos byl navíc příjemný bonus v podobě návštěvy několika vinařů z Burgenladu.
Ubytovali jsme se tradičně v našem oblíbeném Kirchenwirt ve Weissenkirchen, mají nově zrekonstruovanou terasu a recepci plus degustační místnost, pobyt jako vždy na jedničku s hvězdičkou. První den degustací jsme se rozhodli hned po zahájení, po desáté hodině vyrazit k legendě rakouského vinařství Franzi Hirtzbergerovi ve Spitz, vína tradičně skvělá, ale nic co by mě na první ochutnání zaujalo. Pokračovali jsme do nádherné budovy Barock-Landgut Burckhardt, kde svá vína prezentovalo vinařství Grabenwerkstatt, stojí za nimi mladí vinaři Michael Linke a Franz Hofbauer. Vína mě nadchla, čistá, minerální, skvělá. Další zastávka byla u FJ Grische v Mauritiushof, jako vždy parádní vína, musím vyzdvihnout Riesling a Neuburger oba v kategorii Federspiel, 2018, oba z mé oblíbené vinice 1-000 Eimerberg plus dokonalý Neuburger v kategorii Smaragd.
Vydali jsme se i k Johannu Donabaumovi směr Spitzer Graben, fajn vína, naproti u jmenovce Josefa Donabauma mě zaujal Riesling a po cestě u v Pichl-hofu skvělý Neuburger Federspiel 2018.
Naše další kroky vedly směr Joching, posilnili jsme se tradičně u Holzapfelů a ochutnali i jejich vína, dobře odvedená práce na ročníku 2018 s osobním výkladem Karla Holzapfela a zajímavá novinka Grüner Veltliner Capra, koncentrované víno, zrající 12 měsíců ve velkých dubových sudech. Dál jsme se vydali k Mathiasi Hirtzbergerovi, další talent této rodiny, jeho vína mi možná chutnala ještě víc než od jeho otce. Cestou jsme se zastavili v nám neznámem vinařství Braun, byla jsem nadšená, Riesling Federspiel, Simbach, 2018 mi moc chutnal. Vinařství vede tři roky sympatický, mladý manželský pár a myslím, že mají potenciál! Zastavili jsme se i u Schmelzů, ochutnat letošního vítěze Falstaff Fedespiel Cupu, skvostný Vetlín 2018 z manželovy oblíbené vinice Ried Klaus. Vyhráli právem:) Zavítali jsme i naproti, do malého vinařství Miesbauer v Jochingu, mají pár hektarů a vinicím se stále věnují vedle svých hlavních povolání, vína typicky minerální, prima.
Odpoledne jsme nemohli nepozdravit naše kamarády Karla a Rikki z Kartäuserhof ve Weissenkirchen, výborné Veltlinery a Rieslingy, hlavně Smaragdy plus novinka Rosenmuskateller, spíš dámské pití, ale příjemné. U Jägrů mě nejvíc okouzlil Sauvignon blanc 2018, skvěle vyvážené, kamenité víno. Povečeřeli jsme v naší oblíbené rybí restauraci Heinzle, dejte si candáta, umí ho tu snad nejlíp na světě!
Druhý den jsme začali v Domäne Wachau, což je vinařské družstvo, momentálně obhospodařující asi největší plochy vinic ve Wachau. Představili kolekci vín ročníku 2018 a taky pár rarit, šokovala mě svěžest a živost Smaragdů Grüner Veltliner i Riesling z roku 1996, paráda! V Tegenseerhof u Mitelbachů vynikali řízné Rieslingy, ať už jako Federspiel nebo Smaragd. U Lea Alzingera také špičková vína, Liebenberg Smaragd Veltliner, famózní. Stavili jsme se i u světoznámého F. X Pichlera v jeho architektonicky zajímavé budově mezi vinicemi, vína dostála své pověsti, nicméně nic, co bych musela mít za každou cenu.
Před obědem jsme stihli ještě degustaci v Nikolaihof na druhé straně Dunaje v Mautern, ve famózních prostorách starobylého viničního statku představili nejen svá biodynamická vína, ale i další vína s touto nálepkou (například od Birgit Braunstein, Fritze Salomona nebo od Greyerhof). Miluji Neuburger Federspiel z Nikolaihof, ročník 2018 je opravdu výborný, doporučuji. Vyzkoušela jsem i starší ročníky Rieslingů a Veltlínů, stále super, dokazují svou vysokou kvalitu i v průběhu let. Na oběd jsme se v Nikolaihof zdrželi, mají úžasnou restauraci s tradičními rakouskými specialitami, o jejich vepřové pečeni s knedlíkem a se zelím se mi bude ještě dlouho zdát. Jo a nově produkují i biodynamickou kosmetiku dieNikolai, hned jsem si musela koupit krém na obličej i na ruce, jak jinak:) (o nich vám napíšu zase někdy příště, je v nich víno, takže se tematicky hodí).
A jaká vína z Burgenlandu mě zaujala od hostujících vinařů? Těch bylo taky hodně, určitě Frankovky a různá červená cuvée od Prielera, Silvie Heinrich, Paula Achse, Gsellmanna nebo z vinařství Umathum. O těch zase někdy jindy, brzy budou následovat rozhovory s vinaři, včetně těch burgenlandských.
Po obědě jsme se vydali s řádně naloženým autem směr Zábřeh a už tehdy mě napadla myšlenka, že příště navštívím více menších, ne tolik známých vinařů, protože jejich nejlepší vína se mohou směle rovnat velkým jménům. Chápu, že u těch nejznámějších ikon Wachau je z důvodu obrovského zájmu návštěvníků nemožné, aby se vinař věnoval každému individuálně, ale i tak mi přišlo, že právě ti menší vinaři si víc váží každého, kdo přijde ochutnat jejich vína. Jo a ještě jeden poznatek, tenhle ročník byl jako česká invaze, těší mě, že tolik z vás objevuje krásy Wachau a rakouských vín, tak třeba zase za rok na viděnou!
PS: Napište mi, co zaujalo vás, třeba tip na neobjevené vinařství, víno, restauraci…